Dag tolv.

Dag tolv av tjugoåtta idag alltså. Va, redan? Jag hinner inte med. Tyckte precis att vi landade i Colombo efter en lång dag på resande fot… I morse tog vi en promenad till matbutiken för att köpa det nödvändiga. Väl där möttes vi av stängda dörrar, så det var bara att gå hem igen! Då fick vi istället en stund extra att ägna åt studierna sådär på morgonkvisten, vilket vi i vanliga fall brukar göra på kvällarna då vi dragit oss tillbaka på rummet. Vi är igång för fullt med tredubbelt skolarbete; VFU-rapport, projektplanskrivning och förberedelser inför den presentation vi ska hålla vår sista dag här. Presentationen ska tydligen hållas för all PH-personal på institutet, så det känns lite nervöst. Klockan nio var det dags för lektioner. Två stycken hann vi med på förmiddagen. Den första hade titeln ”Family Health Programme” och var otroligt spännande. Den handlade främst om kvinnors och barns hälsa, och jag ställde nog hundra frågor! Direkt efter kom en lektion rörande Sri Lankas ”National Immunization Programme”, vilket också var intressant. En givande förmiddag alltså!


Efter lunch tog vi bilen och åkte vi till en by utanför Kalutara vid namn Palatota. Här besökte vi en kvinnoförening som hade till syfte att stärka de deltagande kvinnornas position i samhället. Det var en PHM (”Public Health Midwife”) som hade tagit initiativet till att starta föreningen, utöver sina andra arbetsuppgifter. Häftigt gjort! Vi möttes av ungefär 20 kvinnor, som alla hade små barn i sina famnar. Idag blev kvinnorna undervisade i hur man lagar näringsrik mat till sig själv och till sina barn. Tre kokerskor lagade ”Pittu” (som förresten finns med på vår ”att äta-lista”), samtidigt som PHM berättade för kvinnorna om alla steg i tillagandet. Frida och jag fick, tillsammans med kvinnorna, smaka vars en ”Pittu”. ”Pittun” var en cylinderformad kaka gjord på rismjöl och olika sorters grönsaker. Jättegott var det, och väldigt spännande att prova. Föreningen anordnar kurser av olika slag, som till exempel matlagningskurs, målarkurs och sykurs. Dessa kurser kan kvinnorna gå för att öka sina chanser till att få jobb (eller starta eget), och därmed kunna bli mer självständiga. Inspirerande! Alla tar så väl hand om oss här och är så otroligt vänliga. Kvinnorna ler och vinkar, vart vi än kommer. Tänk om vi kunde vara så öppna mot varandra hemma i Sverige? Frida och jag fick till och med vara med och dela ut diplom till kvinnorna för genomförd matlagningskurs, vilken ära!  I bilen på väg hem kom jag på mig själv med att sitta och småle, väldigt nöjd över vad dagen hade gett mig. Både yrkesmässigt och som människa.


Vi gjorde ett nytt försök med matbutiken då vi kom hem, och denna gång hade vi bättre tur. Det inhandlades vatten, frukt i massor och nudlar till hela veckan. Här ska ätas minsann! Imorgon är det redan fredag och då ska vi iväg på två olika ”Field visits”, varav den ena är på en skola. Längtar redan! Nu ska vi mumsa på ananas, sedan blir det sängen. God natt.

 

Till vänster ser ni mig med en "Pittu" på tallriken, och till höger ser ni föreningens lokal med några av kvinnorna utanför.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0