Dag tretton.

Den här morgonen blev vi upphämtade klockan 8.30 för att åka till Beruwala (samma stad som vi lekte turister i på onsdagen). Här besökte vi en ”School Dental Clinic”, och fick vara med då två tandhygienister undersökte en klass med ungefär 30 stycken sjuåriga pojkar. De flesta av pojkarna var muslimer, och talade inte samma språk som majoriteten av Sri Lankas befolkning (Sinhala). De talade istället Tamil, och deras lärare fick tålmodigt försöka översätta allt tandhygienisterna sa. Många av pojkarna var totalt skräckslagna, och stod rakt upp och ned och skrek. Inte konstigt då de inte förstod språket, och bilden de hade framför sig var som tagit ur någon gammal skräckfilm. Små undersökningsstolar på höga ben, gjorda av trä med redskap hängandes över stolen, och massor med skinande instrument på bordet bredvid. Ni kan ju tänka er!


År ett, fyra och sju görs en undersökning av barnens munhälsa, vilket är jättebra. All sjuvård är gratis på Sri Lanka, så allt som krävs är föräldrarnas tillstånd. Super! När vi var klara där gick vi en trappa upp till en annan klinik. Denna var främst till för skolungdomar på 13 år och uppåt, men vid behov fick även de andra människorna i byn nyttja den. Vilket de verkade gör i stor utsträckning! Här såg det mer ut som hemma; stolarna var som hos tandläkaren hemma, och all utrustning såg ut att vara som den hemma. Området vi befann oss i var ett av dem som drabbades väldigt hårt av tsunamin, och denna skola, med sina två kliniker, hade byggts upp efter katastrofen. Fint!


Denna förmiddag skulle vi på två olika ”Field visits”, så vi åkte vidare för att närvara under ett ”Health promotion programme”, fortfarande i Beruwala. Innanför grindarna låg ett buddhistiskt tempel, en ”Pre-school” för barn mellan 3-5 år och till sist en byggnad där ”Health promotion programme” hölls. Då vi steg in i byggnaden var vi inte ensamma. På stolar i långa rader satt ungefär 50 kvinnor, mammorna till de barn som gick i förskolan bredvid. Längst fram stod en PHN (”Public Health Nurse”) och visade hur man lagar nyttigt mellanmål till sina barn. Som så många gånger innan handlade även dagens undervisning om hur man lagar hälsosam mat – något som är en stor del i vad som ger en god hälsa. Idag blandades många olika sorters mjöl, däribland kokosnötmjöl och rismjöl, för att sedan blandas med nötter, russin och annat smått och gott. Blandningen rullades till små bollar, och Frida och jag blev de första som fick smaka. Det var riktigt mumsigt, men väldigt mäktigt! Vi befann oss i ett fattigt område, och på de olika träffarna fick mammorna lära sig saker som inte behöver kosta särskilt mycket. Idag handlade det som sagt om nyttiga, men även billiga, mellanmål till barnen, och förra gången fick de lära sig hur man kan göra egna leksaker. Överallt på väggarna och i taket hängde hemmagjorda leksaker i regnbågens alla färger som mammorna hade gjort tillsammans med sina barn på föregående träff. Inspirerande!


Då mellanmålet var färdiglagat och uppätet hade det blivit dags för en doktor att undersöka alla barn. Mammorna ställde sig snabbt i en lång kö med sitt barn i famnen, och doktorn satt längst bak i salen på en stol. Ett barn i taget sattes ned, och doktorn kollade barnets ögon, mun och lyssnade snabbt på hjärtat. Vi fick förklarat för oss att om doktorn ser något onormalt vid undersökningen skickar han barnet vidare till sjukhuset. Tänk så effektiv man kan vara! Doktorn hann nog med 50 barn inom loppet av 15 minuter. Frågan är dock hur mycket onormalt man hinner upptäcka på den tiden, med den stressen och den ljudnivån?


Efter en god nudellunch tog vi en skön promenad till strand-hotellet ett par kilometer bort. Där spenderade vi resterande delen av eftermiddagen med badande och solande – underbart! Som vanligt började det blåsa upp och samlas mörka åskmoln vid fyratiden, så då var det bara att traska hem igen. Nu regnar, åskar och blixtrar det utanför vårt fönster, och vi har precis avnjutit vår middag – nudlar med avokado. Mums, vad gott det är med nudlar! Får se hur lång tid det tar innan vi tröttnar på det… Imorgon är det redan helg igen, vilket betyder att halva tiden har gått! Då ska vi åka till Beruwalas tvillingort Bentota och titta på sköldpaddor. Skoj! God natt.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0