Dag tjugotre.

Det första vi gjorde på morgonen var att besöka ett kontor tillhörande en PHI (”Public Health Inspector). Där fick vi än en gång veta allt han gör, och alla register han måste fylla i. (Precis som de övriga i Sri Lankas ”Health team”.) Hans ansvarsområden är allt från skolbarn och gravida kvinnor, till sjukdomskontroll och säkra livsmedel. Idag skulle vi följa med på ett studiebesök till en livsmedelsbutik där PHI skulle kontrollera så att allt gick rätt till. Det vi fick uppleva under besöket var för mig väldigt skrattretande (efter att ha arbetat i en livsmedelsbutik under flera år). PHI gick in i butiken, och ställde sig sedan mitt i lokalen för att titta runt. Hans ögon fastnade snabbt på glassdisken. Han gick fram, började peta bland glasspaketen, och fann några vars lock hade öppnats. Han började gå igenom alla små glasspaket, och sa till oss att vi skulle ”öva på att finna öppna paket”…(!) Efter det tog han fram ett register, med flera sidor, och började fylla i det. (Säg till personalen att lägga det i krossen för guds skull!) Efter en lång stund var han klar med sitt register (där han hade skrivit ned alla glasspaket som var sönder), och då gick han en runda längs med frukten. Han stod sedan och pekade på en dålig vindruva i taget som inte var säljbar.


Om och om igen sa de två män som var med oss från institutet att PHI:s jobb var otroligt viktigt och att han hade en väldigt hög position på yrkesstegen. Vi kunde inte låta bli att undra vad han i så fall gjorde där? Dyrbar tid lades på något som personalen väldigt enkelt kunde ha tagit hand om själva, och något som de ska ta hand om. Det ingår i deras jobb! Vårt sällskap för dagen berättade för oss, med inlevelse, hur PHI nu skulle ta glassen i sin ägo och ”destroy it”. (Väldigt avancerade grejer det här…) Nej, nu kände jag att jag blev lite för sarkastiskt, bäst att jag avslutar detta och börjar berätta om vår eftermiddag istället. Men tänk så annorlunda det kan vara!


På grund av valet fick vi eftermiddagen ledigt, så efter dagens nudellunch (jodå, de slinker ned) tog vi en skön promenad till havet. Det blev några dopp innan det var dags att gå tillbaka till institutet. Vi har mycket att göra inför presentationen på torsdag, så vi behövde komma till internet innan biblioteket stängde. På helgerna har de stängt, och på vardagarna endast öppet under skoltid (då vi oftast är iväg), så det gäller att passa på då man har möjlighet! Vi spenderade kvällen, och en bit in på natten, med att förbereda. Imorgon också, sedan är vi nog klara. Skönt! God natt.


Ps. Bananen smakade inte alls som en banan brukar göra, men den var god, och väldigt mäktig! Både Frida och jag hamnade i någon form av matkoma efter att ha ätit en halv banan var till frukost… Nu är vi så trötta på banan att vi inte lär äta fler på denna resa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0